Parkettgolv

Stora variationsmöjligheter med parkettgolv

Stora variationsmöjligheter med parkettgolv

Ett parkettgolv kan se ut på många olika sätt vilket gör att det passar lika bra i nya moderna byggnader som i lite äldre. Storleken på parkettstavarna går också att variera och det går att skapa fantastiska mönster, även om det fortfarande är vanligast med fiskbens- och mosaikparkett i ek. Idag finns det också chevonparkett eller fransk fiskbensparkett som det också kallas, vilket har ett alldeles unikt utseende.

Industriparkett är ett annat populärt trägolv som passar både i äldre och lite modernare fastigheter, även om det är mest förekommande i offentliga miljöer som exempelvis hotell, konferensanläggningar, butiker och kontor. Parketten består av tjugotre millimeter tjocka parkettstavar, vilket gör golvet väldigt stabilt och hållbart. 

Även lamellparkett passar bra i offentliga miljöer, men också i bostäder. Då materialet har en viss svikt kan det även läggas i sporthallar och andra lokaler med särskilda krav på svikt.  

 

Ytbehandlingen är viktig

Det fina med ett parkettgolv är att det går att slipa när det blir slitet. Men det går inte att slipa hur många gånger som helst, därför gäller det att också ta hand om golvet och skydda det med någon typ av ytbehandling som exempelvis olja, vax eller lack. Ytbehandlingen har också stor inverkan på golvets utseende och hur man upplever det. 

Vill man bibehålla träkänslan ska man behandla golvet med en golvolja. Men om parketten ska klara spill, grusiga skor och liknande slitage fungerar en golvlack bättre. Lack finns dessutom i både matt och blank finish. 

Parkettens rika variationsmöjlighet gör att det ibland är svårt att välja. Det finns återförsäljare av parkettgolv där man kan få låna hem provbitar för att lättare kunna välja och jämföra olika golv. Men man ska heller inte dra sig för att be om smakråd då en återförsäljare med sin erfarenhet vet vilken slags parkett och ytbehandling som passar bäst i olika rum och byggnader.