kikare

Intresserad av naturen

Intresserad av naturen

Är du en friluftsmänniska som älskar att röra dig i naturen? Brukar du ta långa skogspromenader? Titta och lyssna efter fåglar och djur? Hur ofta har du tänkt att det skulle vara roligt att kunna se ännu bättre, komma närmare, kunna urskilja fåglar på långt håll? Säkert många gånger, men du har inte haft en kikare. Det krävs lite vana att ha en kikare med sig ut i skogen. Första gångerna känner man sig kanske lite ovan, lite utklädd. Men redan efter några promenader kommer det att kännas omistligt.

 

Olika typer av kikare för olika ändamål

Om du har bestämt dig för att du vill kunna se och uppleva mer, köp kikare. Du kommer sannolikt inte att ångra dig, snarare tänka att du borde ha gjort det för länge sedan. Det finns speciella kikare för fågelskådning, precis som det finns kikare för jakt, för båtar, för golf, och för teater. Ja, det är faktiskt ett sammanhang där man också vill kunna se närmare, och då vill man kanske inte hala fram en stor iögonfallande kikare. För teaterföreställningar finns diskreta och snygga små teaterkikare. 

 

 

Vad ska man tänka på?

Det främsta är förstoringen, som anges i antal gånger det förstorar, till exempel 10x. Det betyder att du kan se något på hundra meters håll som om det stod tio meter bort. Det upplevs alltså som tio gånger närmare. En annan faktor är objektivets diameter. Vill du ha ljusare synfält, välj större diameter. Synfältets bredd är också  beroende av förstoringen, en hög förstoring ger smalare synfält. Kikare idag är behandlade med så kallad “coating” på linserna som reducerar reflexer. Beroende på i vilket sammanhang man ska använda kikaren, bör man överväga en som t ex tål vatten och motverkar imma på linserna. Är det för skogspromenaden du vill ha en kikare, så är en med 8-10x förstoring bäst.