musikinstrument

Vilket instrument ska du spela?

Vilket instrument ska du spela?

Känner du, eller kanske ditt barn, suget efter att börja spela ett musikinstrument? I vissa fall känns det självklart vad för instrument som kan vara aktuellt. Ofta blir man inspirerad av idoler, större syskon och liknande. 
I mer vuxen ålder är gitarren ofta ett naturligt val. Det kräver förhållandevis lite utrymme rent fysiskt i hemmet, och visar det sig att man till slut tröttnar på det så kan en gitarr dubblera som en snyggt inslag i möblemanget, ”Jo jag plinkar lite på den ibland.”

Tipsen här den är bara tänkta som en grundlig introduktion. Ännu mer tips och råd besitter personalen på DanGuitar. Kontakta butiken i Grenå med dina frågor så får du snabbt hjälp på vägen till just ditt instrument.

Om vi riktar in oss på de standarduppsättningen som finns i band, så kommer här ett par saker att tänka på för varje instrument för dig som står i valet och kvalet.

Gitarr
Som sagt ett klassiskt val som tilltalar många.
De första utmaningarna består i att hitta rytm- och taktkänsla, härda fingertopparna och lära sig att plocka med fingrarna. 
Kom ihåg att du faktiskt snedbelastar ryggen om du står upp och spelar. Väld därför ett väl vadderat axelband av hög kvalitet, och jobba aktivt med magmuskulaturen så att du undviker att låta ryggen ta gitarrens vikt.

Bas
Har många likheter med vad du ska tänka på vid gitarrspel. 
Basen är dock mellan trummor och gitarr i sin roll i ett band. Här är det därför inte bara viktigt att vara melodisk, utan även att kunna hålla takten stadigt.

Trummor
Tillsammans med basen håller du soundet i schack, men som trummis är du också ytterst ansvarig för att bandet håller takten. Öva därför ofta till metronom (vilket för övrigt både gitarrister och basister bör göra).
Tidiga utmaningar är att lära sig olika virvelslagsmönster och att kunna ”koppla loss” ben och armar från varandra. Så att du till exempel kan lägga in slag med baskaggen mellan virvelslagen.