Tandhygienist

Så du vill bli tandhygienist? Här är vad du behöver veta

Så du vill bli tandhygienist? Här är vad du behöver veta

editorial

Så du vill bli tandhygienist? Här är vad du behöver veta

I dag ska vi rikta våra blickar mot en person som är lite av en doldis på tandläkarmottagningarna men som fyller en väldigt stor och viktig funktion. Jag talar givetvis om tandhygienisten.

Att bli tandhygienist innebär ett stort ansvar för hälsan hos patienterna. Som tandhygienist jobbar du med att förebygga och behandla sjukdomar i munhålan. Du har också en viktig roll när det gäller att upplysa människor om god munhälsa. I den här artikeln kommer vi att berätta mer om vad det innebär att bli tandhygienist, samt vilka arbetsuppgifter man har som utförande tandhygienist och vilken utrustning man kan tänkas behöva använda.

Tandhygienistens främsta uppgift är att rengöra tänderna. Detta innebär att använda speciella verktyg och tekniker för att avlägsna plack och tandsten från tändernas ytor. För att kunna utföra detta arbete på ett bra sätt måste du ha kunskap om korrekt tandborstning och tandtrådsanvändning samt om hur man använder specialverktyg som ultraljud och profylaxpasta. Förutom att rengöra tänderna tar tandhygienister även röntgenbilder av patientens mun och analyserar dem för att hitta tecken på karies eller andra problem. De kan rekommendera behandlingsplaner utifrån sina resultat eller hänvisa patienterna till en tandläkare vid behov.

Tandhygienist

Var arbetar de?

Tandhygienister arbetar på tandläkarmottagningar, sjukhus och andra vårdinrättningar. De kan arbeta i team med tandläkare och annan tandvårdspersonal.

För att kunna utföra sina uppgifter korrekt använder tandhygienister specialutrustning som ultraljudsskalare, profylaxstrålar, röntgenutrustning med mera. De måste också vara bekanta med datorer så att de kan lagra och hantera patientinformation.

Så om du vill bli tandhygienist är det viktigt att du har rätt utbildning, träning och erfarenhet. Du bör också vara väl förtrogen med tandtekniska förfaranden och utrustning så att du kan ge utmärkt patientvård. Kortfattat kan man säga att en tandhygienists viktigaste uppgifter är att skydda patienternas munhälsa. Vill du prata med en utförande tandhygienist kan jag rekommendera tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct