rubiks kub

Rubiks kub — en riktig 3D klassiker

Rubiks kub — en riktig 3D klassiker

En Rubiks kub är ett tredimensionellt mekaniskt pussel som uppfanns av Ernö Rubik år 1974. Ernö är en ungersk uppfinnare, arkitekt och professor som kom på denna fantastiska kub vilken under flera decennier har fått folk att klia sig i huvet och kanske dra av en och annan svordom i ren frustration. För den är inte helt självklar att lösa denna kub om man inte lärt sig de knep som finns, vilket gör den till en otroligt bra utmaning för att träna hjärnan. 

Idag har Rubiks kub dessutom kommit i många olika storlekar och varianter, men den mest populära är fortfarande den som har den klassiska storleken 3x3x3 block. För den som missat vad Rubiks kub går ut på så gäller det att vrida kubens delar så att det endast blir en färg på varje sida. Kuben kan ha fler än 43 000 000 000 000 000 000 olika positioner vilket gör att det kanske låter lättare än vad det är. Rubiks kub har sedan den lanserades för 40 år sedan (den internationella lanseringen skedde år 1980) sålts i fler än 350 miljoner exemplar.

Det har även kommit en tävlingsgren som kallas Speedcubing, där man ska lösa ett 3D pussel på kortast möjliga tid. Då använder man sig av en snabbare variant på Rubiks kub som är gjord för att gå så lätt och smidigt som möjligt. Den kan till exempel skära hörn vilket innebär att man kan vrida ett lodrätt lager utan att det översta vågräta lagret ligger i linje med de andra lagren. Just nu ligger rekordet för att lösa en 3x3x3 kub på 5,55 sekunder och det lyckades nederländaren Mats Valk med under Zonhoven Open år 2013. Det svenska rekordet för att lösa kuben ligger på 7,78 sekunder och hålls av Simon Westlund.

MasterCubeStore.se är en butik som har massor av olika 3D pussel och utmaningar för hjärnan. De har dessutom snabba leveranser och mycket bra priser. Läs mer och beställ nästa utmaning på https://mastercubestore.se/.