takpannor

Investera i ett bra tak

Investera i ett bra tak

Många drömmer om att bli husägare och friheten det innebär med egen trädgård och att själv få bestämma över sitt boende. Men att vara husägare är inte bara rosenskimrande, det innebär också mycket arbete, tid och kostnader för underhåll. Ta taket som exempel. Ett hus utan ett bra och tätt tak ligger ordentligt risigt till. Dock är det förmodligen få saker som är så trista att lägga tid och pengar på som just tak. Ja, det skulle kanske vara avloppsstammar och dränering då möjligtvis. Men hur trist det än må vara, är takunderhåll inget man ska slarva med. Kostsamt? Absolut. Men det är värt varenda krona.

 

Takpannor eller lättviktstak?

Somliga hus är utrustade med takpannor av tegel eller betong, medan andra har så kallade lättviktstak av antingen papp, eternit eller plåt. Takpannor har många fördelar och är i möjligaste mån att föredra framför lättviktstak, dels är pannorna faktiskt ofta billigare – men framförallt är de också tåligare och håller bättre. Vill du kika närmare på vilka olika typer av takpannor som finns, kan du surfa in hos t.ex. HemmaTema på https://hemmatema.se/tak/takpannor/betong-tegelpannor/. Där hittar du inte bara ett brett utbud av både betong- och tegelpannor, utan också allt annat som hör yttertak till. 

 

 

Att tänka på vid byte av takpannor

Ett takbyte är inget som görs i handvändning, och det är viktigt att man vet vad man pysslar med. Känner du dig osäker är det bäst att anlita en takfirma, eller rådgöra med någon kunnig om hur du ska gå tillväga. Det finns också regler och bestämmelser kring tak som behöver kollas upp, för en del förändringar behövs nämligen bygglov. Byte av utseende och form på takpannor eller att byta från lättviktstak till pannor kräver ofta bygglov, så glöm inte att höra dig för med ditt byggnadskontor innan du kör igång.