aixam mopedbilar

En liten bil

En liten bil

Ibland stöter man på små bilar på vägarna som har en röd varningstriangel där bak. Det är en av landets alla Aixam mopedbilar som är ute och luftar sig. En Aixam mopedbil följer samma regler som en moped. Man får köra den från och med att man fyllt femton år och ifall man innehar ett AM-körkort för moped klass ett. Som förare kan det vara betydligt mycket trevligare att köra aixam mopedbilar istället för moped. Detta eftersom de ger ett bättre skydd mot väder och vind och vid en eventuell olycka.

 

Passagerare och last  

Aixam mopedbilar är visserligen små men det finns ändå plats för en passagerare och en baklucka där man kan lägga sin last. Det är mer yta än man får på en moped och dessutom behöver man ingen förvaring av hjälmar eller tunga kedjor för låsning. Även om Aixam mopedbil ser liten ut så får man bra plats att både sitta och förvara det man önskar. Därför är det också många som använder dessa som en extrabil eller till en familjemedlem som inte annars vill eller kan köra en vanlig bil.  

 

 

Sakta men säkert

Fyrtiofem kilometer i timmen är maxhastigheten för en Aixam mopedbil. Det kan låta lite men ifall man endast ska köra kortare sträckor så räcker det utmärkt och det är lika fort som en moped får köra. Men Aixam mopedbilar får ändå köras på vägar som har upp till ett hundra kilometer i timmen i hastighetsgräns. Därför är det extra viktigt att varningsskylten är väl synlig och att föraren inte blir stressad av efterföljande bilar. För att räknas som Aixam mopedbil får man inte heller ha fler än två sittplatser och bilen får inte väga mer än trehundrafemtio kilo. Men i gengäld får man en smidig och säker bil som är lätt att både köra och parkera.