Attefallshus regler

Det finns flera attefallshus regler att ta hänsyn till

Det finns flera attefallshus regler att ta hänsyn till

Det finns många lagar och regler om vad man får och inte får göra på sin tomt eller med sitt hus. Vissa gånger kan det kännas som att det blir allt striktare regler, men en sak som har blivit lättare att genomföra är bygget av ett attefallshus. Tidigare var det endast tillåtet att uppföra en friggebod på max 15 kvadratmeter på sin tomt, men sedan år 2014 finns även möjligheten att bygga ett attefallshus utan att behöva ansöka om bygglov. 

Vad är ett attefallshus?

Ett attefallshus är en enskild byggnad som uppförs i anslutning till ett en- eller tvåbostadshus utan att det krävs bygglov. Om attefallshuset används som komplementbyggnad, exempelvis förråd eller garage, får den ha en yta på 25 kvadratmeter. Ska huset användas som komplementbostadshus, till exempel ett åretruntboende, får det vara upp till 30 kvadratmeter stort, men då finns även vissa krav på att det ska finnas utrymme till matlagning, toalett/badrum, plats att förvara sina saker samt vissa krav på tillgänglighet. Ett attefallshus får vara 4 meter från mark till taknock och ska placeras minst 4,5 meter från tomtgräns. 

Regler man bör följa

Det finns även ytterligare regler som kan gälla om man ska uppföra ett attefallshus, det kan man läsa om på hus-bloggaren.se. Det handlar till exempel om var det inte är tillåtet att uppföra attefallshus överhuvudtaget samt vilka regler som har vissa undantag. Följer man inte de regler som gäller så tas en byggsanktionsavgift ut och man kan även bli tvungen att riva attefallshuset.

Använd attefallshuset till det du har behov för 

Med ett attefallshus kan man erbjuda sina gäster ett eget litet hus att bo i då de kommer på besök. Man kan även använda huset som kontor eller en plats att ägna sig åt aktiviteter eller hobbys. Det finns många användningsområden som kan gör att attefallshuset underlättar eller förgyller vardagen.