Luft/Luft värmepump

Behaglig inomhustemperatur året om med Luft/Luft värmepump

Behaglig inomhustemperatur året om med Luft/Luft värmepump

editorial

Med en Luft/Luft värmepump kan man skapa en behaglig inomhustemperatur vinter som sommar eftersom värmepumpen både kan värma och kyla. Att installera en Luft/Luft värmepump är dessutom enkelt och går snabbt eftersom systemet inte behöver kopplas till några element. En Luft/Luft värmepump blåser i stället ut värmen eller kylan och sprider den via luften. Det innebär att det också är relativt billigt att installera en Luft/Luft värmepump.

En Luft/Luft värmepump passar bra i fritidshuset och i lite mindre fastigheter. Bäst blir det också om man har en mer öppen planlösning utan väggar som hindrar luftflödet. Men det går också att installera två inomhusdelar i varsin del av huset och koppla dem båda till samma utomhusdel. Då sprider sig värmen eller kylan skönt i hela huset och man kommer runt problemet med väggar som stoppar upp luftflödet.

 

Luft/Luft värmepump

 

Med solpaneler blir Luft/Luft värmepumpen helt grön

I förhållande till andra värmepumpar är en Luft/Luft värmepump billig. Den räknas faktiskt som en grön energikälla fast att den drivs med el. Detta eftersom den tar tillvara på den solenergi som finns i luften och omvandlar den till värme. Vill man göra sin Luft/Luft värmepump helt grön kan man se till att också installera solpaneler på taket och själv producera den el som värmepumpen behöver.

Vill man installera en Luft/Luft värmepump ska man vända sig till ett företag som säljer värmepumpar anpassade efter nordiskt klimat. Här är ett exempel på företag som både säljer och installerar Luft/Luft värmepumpar; https://osterlenkyla.se/luft-luftvarmepumpar/index.html.

Dagens Luft/Luft värmepump klarar att producera värme även vid riktigt kalla temperaturer, fast den är inte lika effektiv vid låga minusgrader och det kan därför vara smart att komplettera värmepumpen med en kamin eller kakelugn. Det är också en säkerhet ifall man också skulle drabbas av strömavbrott.